Vintage

  • 2016. júl. 14. 12:25

A vintage (ejtsd: vintidzs vagy vintázs) stílus Franciaországból indult útjára, s tulajdonképpen a régi vagy régies bútorokat, lakberendezési stílust ötvözi az új, újszerű darabokkal. Teszi mindezt olyan bájjal, olyan színekkel, hogy egyedivé, varázslatossá teszi vele az otthonunkat. Aki egyszer is élőben láthatta a Provence-i tájat, a csodaszép levendulamezőket, a kis francia virágboltokat, az éttermeket, a piacokat, azt örökre rabul ejti e csodás látvány. Olyan könnyed eleganciával érik el ezt a franciák, nincs bennük semmi görcs, semmi beállítás, egyszerűen a kisujjukban van ez a képesség.

Öröm már csak a lapozgatás is ezek között a szépségek között.

S nemcsak maga a felújítás folyamata izgalmas, hanem legalább akkora kihívás megtalálni az odaillő, megfelelő régi darabokat, színeket. Megengedhető a vintage-ban az is, hogy az addig használt tárgyaknak teljesen más funkciót szánjunk, pl. egy régi bőröndből babaház lesz, vagy egy régi képkeretből tükör, vagy akár ékszertartó.

Összességében azt hiszem, elmondhatjuk egy a lényeg, ezek a tárgyak örömöt, mosolyt csaljanak az arcunkra, s ha jó érzéssel nézünk rájuk, boldoggá teszik a napunkat, már elérték céljukat.